Tunbjörklandet – et unikt svensk sideblikk

På ”Fotografiska” i Stockholm finner du nå, og frem til 2. desember, en stor retrospektiv utstilling av den internasjonalt kjente fotografen Lars Tunbjörk.
Hvis du er sugen på stor fotokunst, så anbefales en tur til Stockholm. På ”Fotografiska” finner du, frem til 2. desember, en stor retrospektiv utstilling av den internasjonalt kjente fotografen Lars Tunbjörk.

Utstillingen har fått navnet ”Tunbjørklandet – blicken från sidan”, som vel strengt tatt betyr noe sånt som ”et sideblikk”, og da har vi kanskje fanget Tunbjörks fotografier i et nøtteskall.

Lars Tunbjørk ble født i 1956 i Borås og gikk plutselig bort i 2015. Han startet som pressefotograf i Borås Tidningen på begynnelsen av 1970-tallet, og fikk sitt store gjennombrudd som kunstner med bildeserien ”Landet utom sig”. Det er bilder fra Sverige, en skildring av folkhemmets siste dødsrykninger.

Utstillingen på ”Fotografiska” er satt sammen av hans kone, filmskaperen Maud Nycander, og kurator/fotograf Hasse Persson, og viser et bredt utvalg av Tunbjörks samlede livsverk. Samtidig lanseres boka ”Lars Tunbjörk retrospektiv”.

Maud Nycander forteller: Lars hade börjat planera en retrospektiv bok och utställning när han dog. Att fullfölja denna hans vision har känts mycket viktigt för mig och andra runtomkring honom. Vi har sammanställt Tunbjörklandet – blicken från sidan tillsammans där vi har öst ur en bildskatt på över en halv miljon exponeringar. Bilderna känns högaktuella nu i en tid när så många av folkhemmets grundpelare ifrågasätts. Lars fångade tidigt ett skeende som alltmer eskalerar.

Tunbjörk kom fra – og vendte ofte tilbake til – Borås, men bodde og arbeidet i Stockholm gjennom flere år. Han har gitt ut mange bøker og er representert i mange samlinger, blant annet på The Museum of Modern Art i New York. Tunbjørks bilder er i god dokumentar-realistisk stil, og han har sine forbilder i blant andre fotografer som Lee Friedlander, William Egglestone og Diane Arbus.

Fotoutstilling
Hvor: Fotografiska, Stockholm. Helt nord i bydelen Søder. http://www.fotografiska.com/sto
Tid: 14. september til 2. desember 2018. Museet har åpent stort sett hver dag og store deler av døgnet.
Alle bilder: Lars Tunbjörk, med tillatelse fra "Fotografiska".

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Porträtt Lars Tunbjörk. Foto Inta Ruka 2012

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu