Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Being British

Hva vil det si å være britisk? Nina Rangøy utforsker den britiske identiteten gjennom en serie portretter på Fotografiens Hus i august.
Storbritannia er i ferd med å forlate EU og Brexit-kampen lager skiller tvers gjennom politiske partier. Assosiasjoner til det britiske som dype klasseskiller, herrefolk, et overdådig og distansert kongehus er bare noe av det som nå melder seg. Londonbaserte Nina Rangøy har gjennom 30 år i Storbritannia som fotograf for norske aviser og magasiner skaffet seg et unikt blikk inn i det erke-britiske – og i det erke anti-britiske.

Dette innblikket kombinert med den nåværende omveltningen, ga henne ideen til prosjektet «Being British», portretter av personligheter som representerer ikoniske kulturelle og sosiale tradisjoner. Spørsmål hun stilte seg var om det fremdeles er mulig å få øye på det vi kjenner som den britiske identiteten.

– I mitt møte med det mangfoldige britiske samfunn, er det nettopp kontrastene som har slått meg. Disse kontrastene ville jeg utforske gjennom portretter av briter som gjennom hvordan de er kledd identifiserer sin tilhørighet, posisjon, klasse, ståsted eller protest, forteller Nina Rangøy,

– Fotografert som fine-art portretter mot studiobakgrunn trer personligheten og rollen de innehar fram. Spennet fra de intellektuelle og sofistikerte til de ukonvensjonelle står side om side, forklarer hun, og legger til: – Jeg ønsker å vise at i kaoset fra EU-avstemmingen er det lett å glemme stolte tradisjoner. Storbritannia er også privilegert, beundret og har historisk sett vært et forbilde. Det typisk britiske, som humoren, sarkasmen, «the stiff upper lip» og «common sense»-holdningen er karaktertrekk som britene selv selvironisk kjenner seg igjen i. Men det distanserte og kritiske står likevel i sterk kontrast til britenes behov for personlig frihet og rett til å uttrykke seg som de vil, forklarer Rangøy.

Utstillingen «Being British» åpner torsdag 8. august og varer frem til 1. september.

Om fotografen
Nina Eirin Rangøy, født i Sarpsborg, flyttet til England i 1989 etter at hun vant Årets Bilde i Pressefotografenes Klubb. Med utdannelse fra Norsk Pressefotografskole begynte hun å frilanse i London for skandinaviske aviser og bedrifter som bl.a VG, Scanpix, Dagens Næringsliv, Aftenposten, Expressen og Dagens Nyheter i Sverige. Fra begynnelsen av nittitallet ble hun tilknyttet Det Norske Veritas (DNV GL), og reiste over hele verden for å dekke aktiviteter for presse, markedsføring og årsrapporter. Etter studier ved Goldsmith College i London; MA i Image & Communication og grunnkurs lærerutdannelse, underviste hun i fotojournalistikk ved City & Islington College før hun startet å arrangere årlige fotoworkshops i Venezia og London. Under OL i London 2012 var hun også ansatt som Deputy Venue Photo Manager (vise-fotosjef) for en av sports-arenaene. Dette er hennes første solo-utstilling.
Foto: Nina Eirin Rangøy -
Foto: Nina Eirin Rangøy
Foto: Nina Eirin Rangøy -
Foto: Nina Eirin Rangøy
Foto: Nina Eirin Rangøy -
Foto: Nina Eirin Rangøy

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu