Dette er de rareste objektivene fra 2019

Vi har sett på objektiver som er i vanlig salg, men som er beregnet på noe spesielle behov.
Fra tid til annen kommer det objektiver som tydelig skiller seg fra mengden, enten på grunn av spesielle egenskaper, spesiell design eller spesiell pris. 2019 har vært et ganske godt år for slike objektiver. Det kan komme av at «alle» vanlige objektiver allerede er lansert, og skal man tilby noe nytt, blir det fort i de ekstreme endene av en eller annen skala.

Vi har kikket litt rundt og funnet fram noen av de mest spesielle objektivene som er lansert i 2019:

Canon RF 28-70mm f/2.0L USM
Verdens mest lyssterke standardzoom for fullformat. Canon har ønsket å vise hva de kan få til med den nye RF-fatning, og laget et zoomobjektiv med ekstrem lysstyrke, F/2. Med den optiske kvaliteten dette objektivet tilbyr, og med den lysstyrken, vil det kunne erstatte fastobjektiver for mange. Man får da en mye større fleksibilitet, uten alt for mange kompromisser, unntatt pris og størrelse, da, naturligvis.

Pris: 32 988,-


Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct
Nikon vil også vise oss at de kan lage objektiver med stor blender, og de nøyer seg ikke med blender f/2, som Canon. De har laget et litt langt normalobjektiv og flesket til med en blenderåpning på vanvittige 0,95. Det er langt mellom hver gang seriøse objektivprodusenter kan vise fram sånt, og det er ikke uten grunn. Det er ekstremt vanskelig å lage noe sånt optisk bra. Det ser ut til at Nikon har fått det til, men det har gitt et objektiv som er stort, tungt, ganske kostbart og uten autofokus. Men det er et vanvittig lekkert objektiv som kommer i egen koffert, og tilbyr noe du ikke kan få kompakt eller med autofokus.

Pris: 92 990,-

Laowa 24mm f/14 Probe
Denne kom kanskje offisielt i fjor, men den er så morsom at vi tar den med allikevel. Dette er et makroobjektiv med største forstørrelse 2:1, som i seg selv er ganske bra. Det som er spesielt med det er at det er et svært langt objektiv (over 40cm), der omtrent halve lengden er vanntett, og det har led-lys i front, så man ikke får de utfordringene man ellers ville fått med et f/14-objektiv.

Du kan med andre ord ta bilder inni maurtuer, nedi vann og generelt der sola aldri skinner. Den lille blenderen gjør at du får bra dybdeskarphet, og det er ikke et spesielt vanskelig objektiv å bruke. Det har en microUSB-kontakt for strømforsyning til led-lysene, og har kun manuell fokus.
Objektivet finnes med Canon EF- og Nikon F-fatning og i en egen videoversjon med Canon EF- og Arri PL-fatning

Pris: Fra 17 990,-

Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro
Hvis du liker makrofotografering og vil ta det hele et steg lengre (eller nærmere), har Laowa også en ekstremmakro. Den gir forstørrelse mellom 2,5 og 5x. Det betyr at det ikke kan brukes som et vanlig objektiv, for du kan ikke fokusere lengre unna enn at du får 2,5x forstørrelse. Dette er med andre ord kun et objektiv for ekstreme nærbilder.

Det er et krevende objektiv å jobbe med, men når du får det til, kan du fotografere ting du aldri har sett med det blotte øye. Det finnes slike objektiver fra andre produsenter også, men noe av det fine med dette objektivet er at det har en pris som gjør det mye mer tilgjengelig for folk flest, uten at optikken lider nevneverdig. Det er naturligvis kun manuell fokus, men noe annet ville du ikke brukt på et slikt objektiv uansett.
Det finnes med fatning for Canon EF, Nikon F og Sony FE.

Pris: 5495,-

Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4
I utgangspunktet høres ikke 65mm f/1.4 spesielt ekstremt ut. Men dette er et objektiv for Fujifilms mellomformatkameraer, GFX. Det gjør det plutselig til det mest lyssterke mellomformatkameraet vi har funnet.

Objektivet er et normalobjektiv med manuell fokus og med den bildevinkelen det gir og den lysstyrken det tilbyr, kan det brukes til det meste, egentlig. Til å være et mellomformatobjetkiv er det også svært rimelig.

Pris: 10 999,-


Leica Summilux-M 90mm f/1.5 ASPH.
Dette objektivet ser ikke så ekstremt ut når du bare kikker på spesifikasjonene. Men det er mer under panseret enn det man får med på en spesifikasjonsliste. Her har Leica virkelig gjort alt de kan for å bygge det aller beste portrettobjektivet som er mulig i dag. Optikken er så bra at det er en fryd for øyet bare å se i det. Konstruksjonen er så solid at du antakelig kan slå i spiker med det (anbefales ikke), og fokusringen er så myk at du begynner å lure på hva man skal med autofokus. Dette er et objektiv å bli glad, selv om lommeboka kanskje ikke blir like fornøyd.

Pris: 135 000,-

SIGMA Classic Prime 10 Lens Set
Dette er egentlig ikke ekstreme objektiver i det hele tatt, men vi tar det med likevel, fordi det er et ganske ekstremt sett med objektiver. Det er ikke mindre enn 10 av Sigmas faste Cine-objektiver i en samlepakke. Driver du med video, og vil være sikker på at du alltid har et objektiv av aller høyeste klasse tilgjengelig, er dette pakken for deg. Kanskje det er greit å kjøpe to sett når du først er i gang?

Pris: drøyt 500 000 kroner ($43 999 + mva).

Så hvis du ikke har alle julegavene i boks ennå, har du fått noen tips her.

Hvis du vet om andre objektiver som burde vært med, post gjerne i kommentarfeltet.
 -
Canon RF 28-70mm f/2.0L USM
 -
Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct
 -
Laowa 24mm f/14 Probe
 -
Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro
 -
Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4
 -
Leica Summilux-M 90mm f/1.5 ASPH.
 -
SIGMA Classic Prime 10 Lens Set

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu