Fujifilm X-T4 med bildestabilisering i huset

Ryktene har svirret i hele år, og nå er det offisielt. X-T4 er her med en del forbedringer – særlig bildestabilisering i kamerahuset.
Fujifilm pleier å la det gå to år mellom hver generasjon i denne kameraserien, men nå er det bare halvannet år siden X-T3 kom. Det var derfor en overraskelse da ryktene begynte å gå om at en ny modell allerede var på vei.

Det finnes aldri noen offisiell grunn for å framskynde sånt, men vi antar at de var klare med en bildestabilisator liten nok til å få plass i et hus ikke mye større enn en X-T3, samtidig som de antakelig ikke har noen ny bildebrikke og prosessor på plass med det første, slik at å vente et halvt år til hadde økt forventningene til det siste, og flere ville bli skuffet. Nå er i stedet brukerne glade for at det kommer et hus med stabilisering.

X-T4 kommer med mye den samme innmaten som X-T3. Det er samme bildebrikke og samme prosessor. Men et nytt batteri, som kan gi mer strøm, gjør at kameraet får bedre ytelse på noen områder allikevel. Det gjør også at du kan ta flere bilder før du må lade batteriet (opp fra 390 til 500). Dessverre har Fujifilm tatt bort batteriladeren, så du lader i utgangspunktet kameraet direkte via USB, men du kan kjøpe til en dobbellader, hvis du ønsker å lade flere batterier samtidig.


Bildestabilisator
Bildestabilisatoren jobber sammen med stabilisatoren i objektivet, men vi har ikke fått detaljer om hvordan dette fungerer. Hint vi har mottatt tilsier at den stabilisatoren som gjør en oppgave best, får gjøre oppgaven. De utfyller, med andre ord, hverandre. De forsterker ikke hverandre.

Likevel oppgir Fujifilm at stabilisatoren skal kunne kompensere for 6,5 trinn. Det betyr at du skal kunne håndholde kameraet inntil 100 ganger lengre enn du kunne uten stabilisatoren, og fortsatt få skarpe bilder.

Fujifilm har jobbet hardt for å få ned størrelsen på stabilisatoren, og har klart det ganske så bra. Likevel er kameraet marginalt større enn X-T3. Det er ca 2mm bredere, 5mm tjukkere og 60g tyngre. Det er ikke mer enn at det ikke kjennes klumpete ut. Men fingergrepet har blitt noe mer markert og man føler man får et bedre tak på kamera – særlig hvis du har store hender. Små hender har det fortsatt bra med X-T4.

En ting vi savner er pixelshift, altså at kameraet kan flytte bildebrikken og ta flere bilder etter hverandre for på den måten å få full fargesampling, høyere oppløsning eller begge deler. Det vil normalt også kunne gi langt lavere støynivå på høye ISO-verdier.

Ny skjerm
En forskjell du oppdager fort, er den nye skjermen. Ikke bare er oppløsningen høyere enn før (1,6M punkter mot 1M punkter) men den er nå hengslet på venstre side, og kan vris i alle retninger. Noen liker den løsningen godt, andre foretrekker den gamle. Det er ingen fasit der.
Panelet i skjermen er det samme som i X-PRO3.

Video
Tidlige rykter snakket om 6K video, men det har vi ikke fått. Det er også tungtveiende grunner for hvorfor vi ikke trenger det eller ønsker det, og en av dem er kjøling. 6K video utvikler mye varme. I et så lite kamerahus som X-T4 er det vanskelig å bli kvitt den. I tillegg er det vanskeligere å kjøle en bildebrikke som sitter på en bildestabilisator. Derfor er det egentlig imponerende nok at de har klart å beholde den ganske så kraftige videofunksjonen fra X-T3. Det er tross alt opp til C4K/60P 4:2:0 til minnekort og 4:2:2 til ekstern opptaker. Opp til 400 Mbps. En forbedring er det likevel. Du kan nå ta opp i 1080/240p for slow motion-opptak. Kombiner det med en mekanisk og en digital bildestabilisator, Fujifilms filmsimuleringer og nydelige farger, så kan dette bli spennende til videoopptak.

Videoinnstillingene blir skilt fra fotoinnstillingene slik at du kan endre innstillingene for video, og så raskt endre til foto, uten at disse innstillingene også har endret seg. Dette gjøres blant annet ved at du kan stille lukker og blender for video med tommel- og pekefingerhjul.

Autofokus
Til tross for at det er samme bildebrikke og samme prosessor, ser det ut til at Fujifilm har fått en god del mer ut av autofokusen. Nå oppgir de en fokustid ned fra 0,06 til 0,02 sekunder. Det høres imponerende ut, men det er sjelden det er hastigheten på enkel-fokus som er problemet. Det er i dag større forskjeller på hvordan kameraet takler mer krevende ting som fugler i flukt osv. De sier de får omtrent dobbelt så mange skarpe bilder med den nye, forbedrete fokusen, enn med den gamle på X-T3. Ansikts- og øyefokusen skal også være kraftig forbedret.

En annen velkommen forbedring av autofokusen er at den nå fungerer i mye dårligere lys. Før var grensen -3 EV, som er ganske så svakt. Grensen på X-T4 er -6 EV. Det er i praksis så mørkt at du omtrent ikke ser noe, og i hvert fall ikke vil være i stand til å fokusere manuelt.

Ny lukker
Lukkeren er oppgradert til å skulle tåle 300 000 eksponeringer, som er dobbelt så mange som den forrige, og svært mange, uavhengig av hva man sammenlikner med. Det er et kvalitetsstempel og gjør kjøperen tryggere på at dette er et kamera som vil vare. Men er du engstelig for levetiden på lukkeren, kan du også bruke elektronisk lukker, som ikke har slik begrensning.
Den er også raskere enn tidligere, og klarer nå inntil 15 bilder pr. sekund, mens den gamle begrenset seg til 11. Lukkeren er også mer stillegående enn den forrige.

Ny filmsimulering
Kameraet har fått en ny filmsimulering som heter Eterna Bleech Bypass. Den gir lav fargemetning og høy kontrast, og simulerer en tradisjonell framkallingsprosess. Vi forventer at denne etter hvert vil komme til X-T3, X-Pro3 og X100V også. Filmsimuleringene kan velges for både stillbilder og video.

Er det verdt å oppgradere?
Svaret på dette er det bare du selv som kan gi. Likevel vil vi påstå at dersom du har X-T3 eller XPro-3, og ikke er spesielt sugen på bildestabilisator i kamerahuset, så er det ikke verdt å oppgradere. Har du derimot andre modeller fra Fujifilm, eller du ønsker deg bildestabilisator i kamerahuset, er det absolutt verdt en oppgradering.

Prisen er satt til 18 999 for huset. 22 999 med 18-55mm og 23 999 med 16-80mm. Salgsstart skulle vært i slutten av mars, men på grunn av virusutbruddet sier Fujifilm at den ikke kommer før i slutten av april.

X-T4 kommer i tillegg til X-T3, som fortsatt vil være i salg.

Fujifilm kommer til oss tirsdag 3. mars og viser fram både X-T4, X100V, X-T200 og de nye objektivene, XC 35mm f/2 og GF 45-100mm. De vil være i Barcode fra 10-12 og i butikken på Skøyen (Interfoto) fra 13-15.


_______________________________________________________
Her finner du X-t4 i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Walter S.
Jeg er i hvert fall glad for at Fujifilm har beholdt den så taktile (mens man har kamera på øyet) og innarbeidete D-Pad - noe som X-Pro3 og X-E3 ikke lenger har.

Gammeldags tenkning? Nei, for den såkalte Swipe-funksjon på skjermen som er ment å erstatte funksjonene fra D-Pad'en - er ikke så praktisk og nesten umulig å styre mens man har kameraet for øyet ...
Takk for fin omtale, Erik, men jeg tror at på slutten har det fallet ut noe ord om salgsstart ...?

Mvh,
Walter
26.2.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu