Sommerkameraer

Det er sommer og varmt og sjøsprøyt og sand. Hvilke kameraer skal du bruke for å forevige sommerens aktiviteter og utflukter?
Det var en tid da fotobutikkene flommet over av kameraer du kunne ta med på stranden, ut i vannet, og trygt la barna bruke, for de tålte å falle i bakken. I dag er det få igjen, så hva skal du gjøre hvis du trenger noe sånt.
Utvalget av små, robuste, vanntette kameraer er ikke hva det en gang var, men vi har fått andre ting som kan være gøy og nyttig på ferie.

Vanntette kompaktkameraer
For det første, så er ikke alle vanntette kompaktkameraer borte. Olympus/OM System selger fortsatt sin Tough TG-6. Dette er et tradisjonelt kompaktkamera som tåler å bli tatt ned til 15 meters dyp, så du kan faktisk dykke med det. Det betyr også at du ikke trenger å legge det igjen på stranda når du skal ut og bade. Bare ta det med deg. Det tåler sand og salt og støt og kulde og trykk og varme. Det har også en makrofunksjon som gjør at du kan ta bilder av ting som er så små at du kanskje aldri har sett det. Og det fungerer naturligvis like bra over vann som under.

For ti år siden fantes slike kameraer både fra Nikon, Canon, Pentax og Fujifilm. Nå er det bare OM System igjen som selges i Norge.
Men det har kommet mye annet gøy på markedet i stedet.

Actionkameraer
Actionkameraer har vi riktignok hatt ganske lenge, men de har nådd en grad av funksjonalitet og kvalitet som gjør dem svært anvendelige. GoPro har utkonkurrert de fleste og står igjen som den klare markedslederen. Med GoPro Hero11 Black, får du et kamera som tar flott, stabilisert video, utmerkete stillbilder og som tåler vann ned til 10 meters dyp uten ekstra hus. Og hus som lar deg dykke med det koster ikke all verden.

Med et slikt kan du forevige sommeropplevelsene (og vinteropplevelsene når den tid kommer) på enn spennende måte. Kameraet kan du feste omtrent hvor det skal være (det finnes blant annet feste for hund), og du kan dokumentere det du driver med.

Det finnes konkurrenter til GoPro også, selv om de er mye mindre. DJI er kanskje den største. De har et modulært actionkamera, DJI Action 2, og et mer tradisjonelt som likner veldig på GoPro, DJI Action 3. Det finnes også rimelige kopier som ofte kan gjøre jobben, men husk at dersom avkommet ønsker seg en GoPro, så er det ikke bare å komme hjem med noe som likner, uten å ha diskutert det på forhånd.
De fleste actionkameraer i dag bruker samme feste-system som GoPro, så selv om du velger et annet merke vil du ofte ha tilgang til det samme tilbehøret som om du kjøpte GoPro. Det gjør det lettere å velge noe annet.

360° kameraer
En nyhet de senere årene er 360° kameraer, som har blitt veldig populære. Disse kan filme alt som foregår i alle retninger samtidig. Så kan du i ettertid ta ut de utsnittene du ønsker. Står du på vannski og monterer kameraet foran på en ski, kan det filme omgivelser, spruten fra båten foran og deg samtidig. Så du trenger ikke kjøre flere ganger for å få de kameravinklene du ønsker, og skjer det noe uventet, vet du at kameraet har fått det med seg. Noen av disse er veldig små, og kan festes diskret der du ønsker, så de er lite synlige og lite i veien.

Slike kameraer finnes i alle størrelser og prisklasser, fra de små du fester på kroppen til et par tusen og opp til store profesjonelle løsninger. Sistnevnte er kanskje ikke beregnet på sommer og feriebruk, men det finnes flere merker og mange modeller å velge i. Du får dem med undervannshus og en rekke festeanordninger. En populær modell er Insta360 Go, som nå har kommet i versjon 3.

Vlogge-kameraer
Hvis du ikke er så glad i strand og vann, men liker deg på storbyferie er kanskje ikke behovet for robuste, vanntette kameraer som tar opp alt like stort. Det har kommet mange kameraer beregnet for vloggere den senere tid. Dette er som oftest små kameraer som er enkle i bruk og som gir utmerket resultat uten at du trenger å kunne så mye teknikk eller teori. De har objektiver som er egnet til å filme deg selv eller andre ting, de har gode innebygde mikrofoner, så du kan klare deg uten eksterne mikrofoner, hvis du ønsker. De har også en del funksjoner som gjør at du får det utseende på videoene som du ønsker deg. Ikke minst er videoene enkle å klippe og laste opp til sosiale medier. Med slike får du mye bedre resultat enn med en mobiltelefon.

Vlogge-kameraene tilbyr bedre bilde – særlig hvis du filmer deg selv, bedre lyd med de innebygde mikrofonene, bedre zoom-muligheter, ofte bedre stabilisering og gjør forskjellen på en dårlig produksjon som kan være slitsom å se og høre på, og en ganske profesjonell produksjon du kan være stolt av å publisere.

Pris og ytelse
Det er selvfølgelig en ekstra kostnad med alle disse kameraene. Telefonen har du allerede, og den gjør en anstendig jobb i mange tilfeller. Etter å ha fotografert i over 40 år, bruker jeg selv telefonen til å forevige minner. Men til fotografering, eller for mer enn knipsing bruker jeg systemkameraer, actrionkameaer eller annet. Hvis økonomien er trang, kommer du et stykke med telefonen, men dersom du har intensjon om å gjøre noe mer ut av filming eller fotografering, vil du fort komme til et punkt der du føler du trenger noe mer. Og skal du ut i vannet, blir telefonen plundrete å bruke.

Det viktigste er at du definerer dine egne behov, slik at du vet hva du trenger. Da kan du også finne ut hvilket sommerkamera som passer best for deg.

____________________________________________
Her finner du nevnte kameraer i nettbutikken
Olympus Tough TG-6 med tilbehør
GoPro Hero11 Black og noe tilbehør
DJI Action 2 med skjerm
Insta360 Go 3 (64GB)
Sony ZV-1 vloggekamera
Canon Powershot V10 vloggekamera
 -
Olympus Tough TG-6 finnes også i svart
 -
GoPro Hero11 Black - finnes også i en mini-versjon
 -
DJI Action 2 er ganske så liten. Versjon 3 ser ut som GoPro på bildet over.
 -
Insta360 Go 3 er liten men overraskende kraftig
 -
Sony har dominert innen vloggekameraer, men Canon har lansert V10, med et litt originalt utseende.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu