HJELP meg, Hva gjør jeg for å få bort alle de flekkene på himmelen som har sneket seg inn på alle bildene mine ?
Jeg vet at det er noe dritt eller støv som har forvillet seg inn i kameraet. Hva er oppskriften for å bli kvitt det for ''alltid'' og hva har jeg ikke vært forsiktig med ? Synes selv at jeg er veldig forsiktig. Er det brikka ? Dette kan jeg ikke ! !
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger578
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_199321} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Erling D.

Hva slags kamera bruker du ?
Erling
Linde G.

Jeg bruker et speilrefleks Nikon D 70.
Avsluttet .

Hei.

Ja, det er støv på bildebrikken. Du ser dem tydelig ved å gjøre blenderåpningen så liten som mulig (f.eks. f22) og ta bilde mot en hvit eller grå bakgrunn.

Det finnes en rekke måter å fjerne støvet på – felles for dem alle er dessverre at de er uanstendig dyre. En av de mest populære måtene å fjerne bildebrikkestøv på er å bruke en «spesialdesignet» statisk pensel – Visible dust sensor brush. Denne koster oppmot tusenlappen, men er egentlig en vanlig nylonpensel. Det vil si at du i teorien kan finne en male- eller sminkepensel til under femti kroner som gjør samme nytten. Forutsetningen er at, og merk deg dette: Penselen er blottet for lim. (Google «visible dust» så finner du mer info.)

Dette er et problem hvis tilbudte løsninger er preget av bondefangeri – alle midler som selges mot brikkestøv er latterlig dyre, og seriøse aktører tør ofte ikke selge midler fordi kameraprodusenter advarer mot tukling med bildebrikken.

I tilleg verserer et rykte om at bildebrikken ikke må røres, for den er så skjør. Dette er bare halvveis sant. Bildebrikken er tander, men den er beskyttet av glass. Denne glassplata er ikke mer utsatt for riper enn objektivet ditt, men får du først en ripe på den vil det få store konsekvenser, da denne forstørres mange ganger.

Bottom line: Ikke rens bildebrikken med q-tips eller stålull, men vær heller ikke redd for å følge billige fremgangsmåter du finner på internett. Det verste som kan skje er som regel at du får mer støv på brikken.

Postscript: Du har sannsynligvis ikke vært uforsiktig, mange kameraer leveres med støv på brikken, og bruker du liten blenderåpning (som det ser ut som du har gjort på dette bildet) er det nesten umulig å unngå. For å begrense omfanget kan det allikevel være lurt å skifte objektiv så sjelden som mulig, og å holde åpningen nedover når du allikevel bytter.
Erik B.

Jeg bruker en liten blåsebelg for å bli kvitt støv på brikka, og det funker helt fint. Det får du kjøpt for rundt hundrelappen i de fleste fotobutikker, og de har det også på apotek. Grunnen til at du ikke bare kan blåse med munnen på brikka, er at pusten din inneholder fuktighet.

Har også lest et tips på diskusjonssidene her hvor man bruker vanlig Scotch-tape som man bare tar såvidt bortpå brikka, sånn at støvet fester seg til denne. Dette har jeg dog aldri våget å prøve selv. Dersom du nå finner ut at du vil prøve det, så husk at det må være en tape som ikke har fett i seg (f.eks. klisterbiten på en post-it-lapp vil være katastrofal).

Hilsen Erik.
Andreas S.

Hællæ Linde

Hyggelig med et bilde fra deg igjen! Som Erik så bruker jeg en liten blåsebelg som virker veldig effektivt. Sånn som bildet ditt er her må du jo gå amok med healing brush:) Tilbake til bildet så er det komposisjonsmessig enkelt og pent. Er det en gran-topp eller buskevekst fra sydeligere strøk?

Mvh. Andreas D.
Odd Tore S.

Diagnosen er allerede stilt:
Støv på brikka.
Et uhelbredelig problem med DSLR, om støvet fjernes, kommer det igjen.
Bare volumforandringen nå du zoomer suger inn støv.
Jeg har laget meg en litt lang, tynn og bløt plastikkslange som tapes på et søvsugermunnstykke. Enden av den er skåret i v-form, slik at den suger fra sidene og ikke klarer å suge seg fast.
Den bruker jeg til å rengjøre kamerahuset med innvendig ganske ofte, slik at det ikke skal være støv i det som kan forville seg på bildebrikka. Jeg støvsuger også brikka uten å komme nær den, og det fjerner større støvpartikler.
De du har er ganske små, så små at de er vanskelig å se på brikka, og slike har jeg ikke klart å fjerne helt. Skrittet til mekanisk rensing har jeg ikke tatt enda, det har holdt med støvsugeren og litt kloning i ettertid på bilder med store ensartede flater.
For å få full oversikt over problemet:
Still kameraet på minst mulig blender, finn en hvitaktig vegg, still kameraet ute av fokus, og ta et bilde av den mens du veiver med kameraet hele tiden. Da ser du støvpartiklene, hvor store de er og hvor de ligger.
Odd Tore
Frank R.

Hei,
Disse flekkene får du greit vekk med kloneverktøyet i Photoshop.
Steinulf L.

Velkommen etter. Her har du fått mange gode råd. Det enkleste er vel på bruke kloneverktøyet.
Karl V.

Andreas spør om det er en grantopp eller en buskvekst fra sydligere strøk. For meg ser det ut som en apeskrekk (Araucaria araucana), som for øvrig har flere norske navn, bl.a. skjellgran og kransgran. Treet er plantet noe i Norge, kanskje mest på Vestlandet, men det kommer fra Sør-Amerika, der det kan bli opp mot 50 meter høyt.

Linde G.

Dette treet står på Aniparos i Hellas.
Hilsen Linde
Inger-Lise S.

Hei! Jeg har slitt med samme problemet: Støv på brikka. Noen bilder er det greit å bruke kloneverktøyet på, men det er litt av en tålmodighetsprøve når det kryr av flekker på et bilde...
Mitt problem ble løst ved hjelp av en billig blåsebelg kjøpt på apoteket ( måtte gjenta prosedyren noen ganger).
Ellers et enkelt og fint bilde.

God sommer
fra Inger-Lise:)
Lars-Anders M.

Juletre var vad jeg først så. Ok.
Gerry F.

wow, linda,....dette var bra! grantretopp midt på sommeren minner meg om julen...buhu...det e så leeeenge til jul.--.-gleder meg...

kjøp en blåsebælg med tut på...''HAMA'' sin er ganske grei og billig...også lukter den så utrolig godt også når du blåser luften rett inn i nesen...alle fotografer med respekt for seg selv sniffer blåsebelgen sin!!! HEEELT SANT!!!!



Gerry
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu