Jonas Bendiksens foredrag om Satellites

Forventingene var store og foredragsalen var fullsatt da fotograf Jonas Bendiksen skulle holde sitt foredrag i det Sjømilitære Samfunn på Karljohansvern under Fotografiets dag i Horten. Og publikum fikk et godt innblikk i hans utrolige reise gjennom det gamle Sovjetunionen.
På jakt etter spor av Sovjetunionens kollaps
Først ut var Jonas Bendiksen som holdt fordrag for en fullsatt sal. Jonas Bendiksen er den første norske fotografen som har blitt medlem av billedbyrået Magnum Photos. Han er nå aktuell med boka “Satellites, Photographs from the Fringes of the Former Soviet Union som allerede er publisert på fire språk. Bendiksen vant nylig den prestisjefyllte National Magazine Awards i kategorien for fotojournalistik og det gjør han til en av de mest aktuelle fotografene innen fotojournalistik akkurat nå. Han har bodd flere år i utlandet og vært på reise, og har nettopp flyttet tilbake til Norge.

Bendiksen startet foredraget sitt med å introdusere bakgrunnen for boken Satellites i form av en liten innledning med fotografier og kommentarer fra egen barndom. Jonas Bendiksen er født i Norge, med norsk far og amerikansk mor med jødisk opphav i Ukraina.

Akkurat på den tiden da jernteppet falt og Sovjetunionen kollapset, oppdaget hans norske familie at de fortsatt hadde slektninger som bodde i det som da var Leningrad. Familiene startet brevveksling frem og tilbake, og vissheten om sine nye slektninger gjorde inntrykk på Jonas Bendiksen. I voksen alder valgte han derfor å flytte til Russland. Videre forteller han oss om de mange forskjellige stedene han har besøkt som tilslutt resultert i boka “Satellites, Photographs from the Fringes of the Former Soviet Union
.

Ifølge Bendiksen selv, hadde han ingen planer om å lage hverken bok, utstilling eller lignende da han startet sin reise i det gamle Sovjetunionen. Han fulgte opp små historier som ga et inntrykk av ettervirkningene av Sovjetunionens fall. Det var først på slutten av de siste reisene han forsto at dette var et helt prosjekt. Bendiksen tar oss med på en lang reise gjennom det gamle Sovjetunionen og flere tidlige republikker sør for grensen til Russland. Fra den Jødiske Autonome Regionen, Birobidzjan i det gamle sovjetunionen, til grenseområdet mellom Kasakstan og Russland hvor kuer blir drept av romskip ...

Bendiksen bodde i Birobidzjan i ni måneder før han og hans kone, etter et kort opphold i New York, flyttet til Moskva. Ett år senere ble de begge deportert, visstnok en lang historie, og deres videre reiser fant sted sør for grensen til Russland, i de tidlige republikkene. Der oppdaget Bendiksen flere isolerte samfunn som fortalte flere interresante og meningsfulle historier om ettervirkningen av Sovjetunionens kollaps. Stedene han besøkte var Transnjester, Abkasia, Nagorno Karabakh Republikken og Ferghana dalen, og boken består av bilder fra disse stedene.

Etter endt fordrag tror jeg et flertall av publikum satt igjen med en følelse av å ha fått tatt del i en lang og innholdrik reise, samt et innblikk i mange menneskers sjebner med hver sin spesielle historie.

http://jonasbendiksen.com
Robert Meyer - Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen
Robert Meyer
Robert Meyer - Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen
Robert Meyer
Robert Meyer - Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen
Robert Meyer
Robert Meyer - Jonas Bendiksen signerer boken
Jonas Bendiksen signerer boken
Robert Meyer
Robert Meyer - Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen
Robert Meyer
Robert Meyer - Jonas Bendiksens utstilling i Horten
Jonas Bendiksens utstilling i Horten
Robert Meyer
Jonas Bendiksen - Døde kuer
Døde kuer
Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen - Rester fra en rakett
Rester fra en rakett
Jonas Bendiksen
 - Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu