Gregory Crewdson til Stenersenmuseet

Denne våren og sommeren pryder Gregory Crewdsons arbeider veggene på Stenersenmuseet i Oslo. Utstillingen "In a Lonely Place" åpner på torsdag.
Førstkommende torsdag åpner utstillingen "In a Lonely Place" med Gregory Crewdson på Stenersenmuseet i Oslo. Her presenteres mer enn femti bilder fra tre forskjellige serier, laget mellom 1996 og 2010.

Vakkert og urovekkende
Crewdson er blant verdens fremste kunstfotografer. Han har stilt ut over store deler av verden, gitt ut flere bøker, er professor i fotografi ved Yale University School of Art og bor og jobber i New York. Mest kjent er han for sine iscenesatte bilder. Nærmest som en filmregissør arbeider han og et flere titalls personer stort crew med å bygge opp tablåer, iscenesatt ned til minste detalj. Resultatet er ofte mørke og filmatiske bilder.

- Hans vakre men samtidig urovekkende fotografier refererer til den amerikanske drøm og dets mørke understrøm, til Hollywood-klisjeer og -sjablonger, temaer som virkelighet og fiksjon, skjønnhet og forfall, natur og kunstighet, skriver Stenersenmuseet i en pressemelding.

- Crewdson utforsker den filmatiske dimensjonen ved fotografiet. Han er inspirert av møtet mellom det hverdagslige og det uforklarlige, der en understrøm av rotløshet og noe urovekkende hviler over det hele.

Tre forskjellige serier
De tre seriene som stilles ut på Stenersenmuseet har forskjellige uttrykk. Beneath the Roses (2003-2008) består av Crewdsons karakteristiske iscenesatte bilder. Amerikanske småbyer utgjør kulissene, mens mennesker er plassert i bildet nærmest som statister i en film. I denne serien utforsker Crewdson "det amerikanske psyket og dramaer som utspiller seg i hverdagslige miljøer. Tilsynelatende vanlige mennesker figurerer i de teatralske men likevel påtagelig realistiske interiør- og panoramabilder i stort format.", skriver museet.

I tilleg til dette vises to andre serier av en ganske annen karakter. Fireflies (1996) er den eldste serien i utstillingen. I løpet av to måneder ved hans familiehytte i en skog tok han en rekke bilder av ildfluer i sort/hvitt.

Med i utstillingen er også den nyere serien Sanctuary fra 2010. Her har Crewdson gått bort fra de iscenesatte tablåene og fotografert sort/hvitt-bilder i et gammelt filmstudio. Studioet Cinecittá utenfor Roma ble grunnlagt av Mussolini i 1937 og ble flittig brukt av Federico Fellini, som blant annet filmet La Dolce Vita der. Crewdson har fotografert øde studiogater og forfalne bygninger, nærmest helt fritt for menneskelig liv. Dette var hans første prosjekt utenfor USA, og hans første prosjekt fotografert digitalt.

Utstillingen Gregory Crewdson "In a Lonely Place" har tidligere vært vist i Kulturhuset i Stockholm og Det kongelige bibliotek i København. Den åpner på Stenersenmuseet i Oslo 26. april og henger frem til 12. august.
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London - Untitled (The Father), 'Beneath the Roses', 2007
Untitled (The Father), 'Beneath the Roses', 2007
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London - Sanctuary series, 2010
Sanctuary series, 2010
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London - Fireflies series, 1996
Fireflies series, 1996
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu