Coverkunst på veggene

Albumcoverne til Roxy Music er nesten like kjent som musikken. Nå kan du se dem på utstilling i Oslo.
Dristige bilder av unge, lettkledde kvinner er i flertall når utstillingen "Bryan Ferry Photographs" åpner for publikum i dag. Utstillingen arrangeres i forbindelse med soloartisten og Roxy Music-frontmannens konsert på Norwegian Wood torsdag, og på veggene kan du se et utvalg albumcovere fra Ferrys karriere.

- Dette er en veldig spennende greie. Han har jo ikke tatt bildene selv, de er tatt av mange forskjellige fotografer, men han har "art directet" alt, forteller arrangør Marcel Leliënhof til foto.no.

Sammen med Massimo Leardini og Torgeir Hjetland driver Leliënhof utstillingskonseptet The Apartment, som arrangerer utstillingen. Denne gangen har det ambulerende galleriet inntatt lokaler i Tjuvholmen allé 21, der veggene de neste to ukene skal fylles med Ferrys coverkunst.

Brakte kunst til coverne
På tross av at han ikke selv har tatt bildene i utstillingen, er det Ferry som står bak konsept og design for alle albumcoverne. Som tidligere kunststudent kan Ferry vise til et spennende bildesyn, mener Leliënhof.

- Det skal mye til for å ryste musikkverdenen. Bryan Ferry gjorde det ved å bringe kunst til coverne sine. Mens andre band ønsket å rasere hotellrom, er det blitt sagt om Ferry og Roxy Music at de ønsket å utsmykke dem. Vi er utrolig stolte over å få stille ut førti års musikk- og kunsthistorie i galleriet vårt, sier Leliënhof i en pressemelding.

Amerikansk reklametradisjon
Nærmest alle Roxy Musics albumutgivelser mellom 1972 og 1983 er prydet av unge kvinner, blant dem Jerry Hall, som i en periode var Ferrys kjæreste, og modellen Lucy Helmore, som han senere giftet seg med.

- Heller enn et bilde av bandet, tenkte vi det ville være mye kulere å ha pene jenter slik som i den amerikanske reklametradisjonen. De brukte glamorøse kvinner for å selge alt, sigaretter, biler, Coca-Cola, whisky, uttalte Ferry i et intervju med The Telegraph i fjor.

Som soloartist gikk han imidlertid en annen vei, og plasserte seg selv på coveret til de fleste albumene. Også flere av disse har blitt klassiske covere, og noen av dem kan sees i utstillingen.

Da det nye albumet Olympia ble gitt ut i 2010, var det igjen en kvinne som sto i fokus. Inspirert av Edouard Manets bilde av samme navn fra 1865, produserte han i samarbeid med fotograf Adam Whitehead en bildeserie av Kate Moss iført dyre smykker, knallrød leppestift og lite klær. Bildeserien fikk mye oppmerksomhet, og flere av bildene har siden blitt stilt ut flere steder.

Vises for første gang
Det er sønnen Isaac Ferry som har kuratert utstillingen, som tidligere har vært vist blant annet i Berlin. Noen av bildene skal imidlertid ikke ha vært vist tidligere.

- Oslo har alltid vært en av mine favorittbyer, og jeg setter stor pris på at jeg får stille ut fotografiene i en by jeg er så glad i. Noen av disse bildene har aldri blitt vist før, så det blir interessant å dele dem med andre for første gang, sier Bryan Ferry i en pressemelding.

Bryan Ferry Photographs stilles ut i Tjuvholmen allé 21 og er åpent for publikum fra 14-25.juni. Mer informasjon på the-apartment-gallery.com
Eric Boman/Bryan Ferry -
Eric Boman/Bryan Ferry
Fra albumet "Country Life", 1974
Graham Hughes/Bryan Ferry -
Graham Hughes/Bryan Ferry
Fra albumet "Siren", 1975

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu