Årets bilde til Paal Audestad

Paal Audestad har blitt tildelt Årets bilde 2013.
Med bildet av Ragnhild som pleier sin mann Håkon på dødsleiet har Paal Audestad blitt tildelt en av de gjeveste fotoprisene i Norge, Årets bilde 2013.

Juryen begrunner valget slik:

"Et visuelt requiem. Fremtid og fortid, minner og planer. Drømmer som aldri ble. Gjennom ett enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like gjerne vært oss selv i speilet."

Bildet fikk også førsteplassen i kategorien Mennesker/Åpen klasse.

Årets bilde deles ut av Pressefotografenes klubb. Denne gangen besto juryen av fjorårets World Press Photo-vinner, Paul Hansen, Årets bilde 2012-vinner Andrea Gjestvang og Tommy Ellingsen, frilansfotograf og vinner av Årets bilde 2011.

- Det var relativt enkelt å finne frem til bildene som skulle premieres i hver kategori. Men prisvinnerne holder høy, internasjonal klasse. Gjennomarbeidede, journalistiske bildetekster hever arbeidet, sier juryen i en uttalelse.

Mens kvaliteten i enkelte av klassene, som nyheter, var svakere enn andre, markerte portrett- og dokumentarklassene seg som gjennomarbeidede og sterke, uttaler juryen.

- Bildene viser at det er et menneske som tenker, føler og ser når hun har trykker på utløseren. Fotografen viser en sterk evne til å fortelle noe mer enn det opplagte. Det tekniske holder et høyt nivå, men er ikke utslagsgivende for premieringen i noen klasser. Vinnerbildene får oss til å undre. De forteller mye – men vi vil likevel vite mer!

Se alle vinnerbildene i de neste fanene.
Paal Audestad, frilans/Aftenposten - Til døden skiller oss ad
Til døden skiller oss ad
Paal Audestad, frilans/Aftenposten
I speilet på Ragnhilds kommode ser vi henne pleie sin mann Håkon på dødsleiet. i vinduet står et bilde fra en glad dag i Frognerparken i 2007, da de nettopp var blitt samboere. Sommeren 2011 fikk Håkon Kirkeby Buch vondt i magen. Smertene ble verre og verre. Når han hadde spist, kastet han opp. I desember hadde legene konklusjonen klar, aggressiv kreft i tynntarmen. Da han våknet fra narkosen etter sin tredje operasjon i januar, fikk han det verst tenkelige budskapet. -Jeg har svært dårlige nyheter. Du er fortsatt veldig syk. Det var ingenting vi kunne gjøre. 12. mars sovnet 31 år gamle Håkon inn i sin egen seng med kona Ragnhild ved sin side.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu